Thumbnail Schaakbord gezwaai

Door: Thijs Zumbrink
27-11-2010 03:24

Ik volg nu het vak computer vision op de uni! Het is interessant, de leraar is een grappige Japanner, en het huiswerk is leuk, praktisch, maar ook heel veel... Vandaag de hele dag bezig geweest (zonder heel veel te laat begonnen te zijn, maar een hele irritante bug sloopte 3 uur van mijn dag af) en ik ben nu eindelijk op het punt aangekomen dat ik kan relaxen.

Het vak houdt in dat ik ga leren hoe je software schrijft om menselijke visie na te bootsen op een computer. Uiteindelijk gaan we daar allerlei hele coole dingen mee doen (en dankzij het practicum kan ik die dingen ook laten zien hier) maar voor nu is het voldoende om een schaakbord te herkennen.

Geplaatste afbeelding
Het herkennen van de 49 interne punten op het bord.

Dit is een shot in een filmpje waarin ik met een schaakbord rondzwaai. Het schaakbord is handig omdat het relatief makkelijk te herkennen is door de computer. Aan de hand van de verzamelde data kan ik vervolgens essentiele dingen berekenen zoals de bolling in de foto door de bolling van de camera lens. Dat kan gebruikt worden om het beeld recht te trekken waardoor de computer een "echter" beeld van de wereld krijgt.

Geplaatste afbeelding
De (X,Y,Z) assen zijn (Rood,Groen,Blauw) respectievelijk.

Ook dient het schaakbord direct als ijkpunt voor de virtuele wereld! In de bovenstaande foto is voor het gemak een assenstelsel weergegeven in de wereld, waarmee vervolgens interessante dingen gedaan kunen worden op het gebied van augmented reality.Bovenstaand filmpje toont een hele coole toepassing die door Lego in gebruik is genomen. In principe kan ik zoiets nu ook maken, maar dan op een schaakbord in plaats van een lego doos.

Misschien binnenkort maar even een webcam kopen want ik heb dit allemaal heel stuntelig opgenomen met mijn telefoon, en dat is niet echt handig wanneer de camera recht moet blijven staan.

Reacties
Log in of registreer om reacties te plaatsen.