Thumbnail 3D is cool!

Door: Thijs Zumbrink
07-11-2010 15:52

3D is cool. Ik ben al een hele tijd gefascineerd door 3D afbeeldingen op een 2D vlak, zoals een stuk papier of een computerscherm. Dat komt omdat het normaal gesproken niet mogelijk is om echte diepte te zien in een plat vlak. Neem bijvoorbeeld de volgende afbeelding:

Geplaatste afbeelding
Deze afbeelding lijkt 3D, maar is het niet. Het is een projectie van een 3D omgeving op je platte scherm. We zien hier geen diepte in omdat ons linker oog hetzelfde ziet als ons rechter oog. De diepte informatie is er simpelweg niet.

Geplaatste afbeelding
Bij deze afbeelding is het verhaal anders. Ookal lijken de twee plaatjes identiek, ze zijn iets verschoven ten opzichte van elkaar. Hierdoor hebben we meer informatie en kunnen we diepte zien!

Maar hoe doen we dat? Er zijn speciale brillen op de markt die de plaatjes op de ogen projecteren zodat beide ogen een verschillende afbeelding zien. Er is echter ook een oplossing waar je niets voor nodig hebt, je moet alleen scheel kunnen kijken.

De truuk werkt als volgt:
• Kijk scheel naar de afbeelding
• De afbeelding wordt wazig en je begint dubbel te zien (vier plaatjes dus!)
• Op een gegeven moment overlappen er twee plaatjes waardoor je er nog maar drie ziet
• Het middelste plaatje is links en rechts gecombineerd en bevat diepte
• Ontspan de ogen en zie de afbeelding scherp in 3D

Een korte handleiding:

Scheelkijken
Als je niet uit jezelf scheel kan kijken dan kun je het beste een vinger of een pen gebruiken als hulpstuk. Ga recht voor je scherm zitten en houd de pen tussen het scherm en je ogen. Kijk naar het puntje van je pen, en je ziet de achtergrond verschuiven. Hoe dichter je de pen bij je ogen houdt, hoe verder de achtergrond verschuift. Beweeg de pen heen en weer tot je de goede afstand vindt waarbij je drie afbeeldingen ziet. Je ziet ze erg wazig, dat is normaal. Kost het teveel moeite en gaan je ogen pijn doen? Ga dan wat verder van je scherm af zitten.

De afbeeldingen overlappen
Bij sommige afbeeldingen is het moeilijker om te bepalen wanneer ze overlappen dan bij anderen. Probeer een herkenningspunt te vinden in de afbeelding. Bijvoorbeeld de rode bal. Wanneer je dan 3 rode ballen ziet (in plaats van 2 of 4) dan zit je goed!

Scherpstellen
Dit is de moeilijkste stap en kan enige oefening vergen. Tot nu toe kijken we zo naar de afbeelding dat we drie plaatjes zien waarvan de middelste diepte bevat. Echter, het is heel onscherp dus wat hebben we hieraan? Gelukkig kunnen we de afbeelding scherpstellen. De essentie hier is dat je je ogen ontspant en zelf scherp laat stellen. Dat kan moeilijk zijn omdat je je ogen nog steeds gespannen houdt om scheel te blijven kijken. Erg veel tips anders dan "ontspan je ogen" kan ik niet echt geven. Het duurde bij mij zo'n 10 minuten voordat ik het doorhad, maar als je het eenmaal kunt is het een makkie! Wat uit kan maken is de afstand tot je scherm. Als je er te dicht op zit dan wordt het moeilijker, dus je kunt het best ruim afstand nemen. Dan wordt het scheel kijken ook meteen makkelijker.

Wanneer je dit alles onder de knie hebt kun je allerlei soorten cross-eyed 3D afbeeldingen bekijken. (link) Als je deze afbeelding/illusie kan zien weet je dat je volleerd bent: (link)

Reacties
Log in of registreer om reacties te plaatsen.
Vicieldo, 08-11-2010 01:08:
Hahaha dat is ook heel erg makkelijk als je zoek-de-verschillenplaatjes op moet lossen.

Het werkt alleen niet in Professor Layton and Pandora's Box =(

Thijs Zumbrink, 08-11-2010 02:28:
Heh ja, zoek de verschillen is wel heel makkelijk zo. Maar als je het nog niet zo goed kan ben je denk ik sneller af met eerlijk zoeken. :P