Thumbnail Supermoeilijke games

Door: Thijs Zumbrink
12-05-2013 21:35

Er zijn in de loop der jaren heel wat moeilijke games voorbij gekomen. De all-time classic en houder van de "moeilijkste game" award blijft Battletoads. Maar zijn er ook games waarin de moeilijkheid niet voortkomt uit de game, maar waarbij het een design feature is.

Platformers

Allereerst hebben we VVVVVV. Een erg leuke platformer met goede soundtrack waarin je de zwaartekracht kan omdraaien. Dit heeft allerlei puzzles tot gevolg. Waarom is dit moeilijk? Als je een spike (Een "V" vorm) raakt, dan ben je dood. Welnu, dit spel is waarschijnlijk het makkelijkst van de lijst, er is immers een inhumane gamer die het no-death heeft uitgespeeld, als speedrun zelfs!In dezelfde smaak hebben we Super Meat Boy. Een platformer waarbij je ook erg vaak zult sterven! Gelukkig zijn de respawn animaties kort! Een leuke feature aan dit spel is de mass-replay waarin je al je pogingen tegelijk afgespeeld ziet. En als het spel nog niet moeilijk genoeg is liggen er ook nog eens verzamelbare pleisters op schier onmogelijke plekken!

Geplaatste afbeelding
Super Meat Boy. Het bloed van je vorige pogingen blijft liggen.

XMoto kan ook wel een platformer genoemd worden. In dit (open source) spel bestuur je een cross motor waarmee je een level moet navigeren. Als je hoofd ook maar íets raakt, dan ben je dood. Het leuke hieraan is dat je replays van wereldrecords kan bekijken, waarin de moeilijkste maneuvres in een handomdraai worden uitgevoerd.

Geplaatste afbeelding
XMoto.

Om de afdeling platformers af te sluiten hebben we I Wanna Be The Guy. Deze game is zo moeilijk dat het oneerlijk te noemen is.

Geplaatste afbeelding
I Wanna Be The Guy.

Moeilijke controls

Dan zijn er ook nog games waar de moeilijkheid in de controls zit. Dit is min of meer begonnen met QWOP, waar je de losse besturing van je dijbenen en kuiten hebt en op die manier 100 meter moet lopen. Probeer eerst maar eens vooruit te lopen en meer dan een meter of twee te halen!

Geplaatste afbeelding
QWOP

Geplaatste afbeelding
Jongetje schopt bal op QWOP-manier.

Van dezelfde maker is GIRP, een spel waarbij je moet rotsklimmen door toetsen in te drukken van de stenen waarnaar je wilt grijpen.

Recent uitgebracht is Surgeon Simulator 2013, waarbij je operaties moet uitvoeren (zoals een hersentransplantatie in een ambulance) met de controle over slechts één hand bestaande uit vijf vingers. Wellicht geïnspireerd door Enviro-Bear 2000. (De meest geavanceerde één-armige beer autosimulator.)

In dezelfde filosofie is Receiver gemaakt, een indie game waarin het vooral gaat om het succesvol kapot schieten van vijandige apparaten. De gotcha? Je moet alle handelingen van het laden, voorbereiden en schieten zelf doen! En dan moet je natuurlijk ook nog zorgen dat je raak schiet!

Tot zover mijn lijstje moeilijke of oneerlijke games. Nu weer verder met Super Meat Boy!

Reacties
Log in of registreer om reacties te plaatsen.