Thumbnail Zet je webcam rechtop

Door: Thijs Zumbrink
09-09-2011 21:29

Onlangs las ik een mailconversatie tussen Rob en Hans. Rob zei dat Hans zijn webcam best ondersteboven zou kunnen zetten. Tijdens het Skypen zou Rob dan op zijn hoofd gaan staan, zodat hij Hans weer rechtop zou zien. Voordat je dit nu zelf gaat proberen wil ik eerst even toelichten wat hiervan de implicaties zijn...

Er zitten nogal wat gevolgen aan het ondersteboven monteren van de camera... Wanneer we aannemen dat alle monitoren gewoon rechtop blijven staan, is er een speciale configuratie van menshoudingen en cameraorientaties nodig om elkaar recht aan te blijven kijken. Immers, als Hans rechtop zit achter zijn ondersteboven camera, zal Rob op zijn hoofd moeten staan om hem aan te kijken. Welnu, als Rob zijn camera niet ook omdraait, komt hij verkeerd-om op Hans zijn scherm. Dus beide camera's dienen ondersteboven te staan.

Hieruit kunnen we een model opstellen. Namelijk: een camera die ondersteboven staat is een inverter of een NOT. De Houding van iemand is TRUE als hij rechtop staat en FALSE als hij op zijn hoofd staat. Wanneer beide camera's ondersteboven staan geldt: Houding(Rob) = NOT(Houding(Hans)), want de camera van Hans staat ondersteboven. Tevens geldt: Houding(Hans) = NOT(Houding(Rob)), want de camera van Rob staat ook ondersteboven. Anders gezegd: Houding(Hans) XOR Houding(Rob) = TRUE. Dit wil zeggen dat Hans of Rob op zijn hoofd moet staan, maar niet beiden!

Wanneer een camera rechtop staat is het omgekeerde (vergeef me de woordkeuze) waar: een camera die rechtop staat is de ID. Dat wil zeggen: ID(x) = x, ID(TRUE) = TRUE en ID(FALSE) = FALSE. Dus Houding(Rob) = Houding(Hans). Beiden kunnen dan kiezen om op hun hoofd te staan of niet, als ze dit maar zorgvuldig afspreken en vervolgens beiden dezelfde houding aannemen.

Om nog terug te komen op mijn eerdere punt: als een persoon (bijvoorbeeld Hans) zijn camera ondersteboven zet en de ander (Rob) rechtop, dan krijgen we een conflict. Hans zijn camera wordt een NOT, en Rob zijn camera wordt een ID. We krijgen dan: Houding(Rob) = NOT(Houding(Hans)) (want Hans zijn camera is een NOT) en Houding(Hans) = Houding(Rob) (want Rob zijn camera is een ID). Hieruit volgt door substitutie: Houding(Rob) = NOT(Houding(Rob)): een onmogelijkheid!! Daarom dienen beide camera's dezelfde orientatie te hebben.

Hopelijk heb ik hiermee duidelijk gemaakt wat het belang van camera-orientatie is, en tevens geillustreerd dat het eigenlijk handiger is om de camera's gewoon rechtop te zetten.

Reacties
Log in of registreer om reacties te plaatsen.
Vlalerie, 09-09-2011 23:04:
Dit was een revolutionaire discussie... bedankt, Thijs! Overigens zit mijn webcam in mijn laptop, dus het is moeilijk om in een webcam gesprek op mijn hoofd te staan.

Thijs Zumbrink, 10-09-2011 02:25:
Hmm, dat maakt de zaak weer ingewikkelder! Ik heb namelijk nog niet nagedacht over de mogelijkheid om je monitor op zijn kop te zetten of wanneer je een laptop hebt...